Monday, 8 December 2014

Resepi Ikan Siakap Sos Limau Special



Salam,

Kali ni saya nak share satu resepi istimewa tapi memasaknya sangatla cepat dalam 20 minit je boleh siap dan makan. 


Pada asalnya kami sekeluarga selalu je order menu ikan siakap sos limau ni kalau ke sebuah restoran masakan cina dan thai kat kota bharu ni. 
Ikan siakap ni biasanya duk kukus atau duk makan yang tiga rasa tu je kan. Kali ni, apa kata anda cuba resepi ni, semua rasa ada, masam manis, masin, dicampur rasa enak isi ikan siakap tu. Makan dengan nasi panas, perghh memang membuka selera.

Resepi ni saya olah dengan merujuk resepi dari thai dan juga dari try and error saya sendiri. Kalau dah bosan masak stim, boleh cuba ni pula ye.


Resepi Ikan Siakap Sos Limau

Seekor ikan siakap saiz sederhana
1/2 inci halia dihiris nipis
3 biji bawang putih dicincang halus
1/2 cawan cuka
1/2 cawan air
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu kicap sotong@ sos ikan
Sekeping gula merah/gula melaka
Sebiji limau nipis diambil jusnya
Cili padi dipotong
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk goreng ikan siakap


Cara membuatnya:

1. Kelar ikan siakap dan lumur dengan sedikit garam dan tepung jagung. Biarkan seketika.

2. Sementara itu, panaskan kuali dan letakkan sedikit minyak untuk menumis.

3. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga naik bau.

4. Masukkan cuka, air dan gula merah/ gula melaka. Kacau sekata hingga gula larut. Biarkan mendidih. Perasakan dengan garam dan gula. (Masakan ni sedikit manis). Tutupkan api.

5. Masukkan air perahan limau dan cili potong kedalam kuah.

6.  Panaskan kuali lain, masukkan minyak dan goreng ikan siakap tadi. Goreng selama lebih kurang 8-10 minit. Balikkan dan goreng sebelah lagi selama 8-10 minit.

7. Angkat dan letakkan ikan dalam pinggan, kemudian curah kuah tadi ke atas ikan.

8. Sedia untuk dihidang.





No comments:

Post a Comment