Friday, 19 December 2014

Resepi Kek Keju Marble Ala Secret Recipe Yang Marblelous!





Salam,

Haaa, best tak tajuk resepi kali ni, hehehe. Tajuk memang kena sensasi. Hew hew hew.


Dulu kecik2 mana la pernah makan kek keju segala nih. Paling sedap pun makan kek coklat. Maklumlah bukan duduk di bandar. Sekarang nih banyak betul jenis kek, macam2 rupa pulak tuh. Semakin maju, manusia pun semakin kreatif dan nak cuba sesuatu yang baru, termasukla makanan.

Kali ni nak share Kek Keju Marble je pun, tapi intro macam nak buat essei pulak. Saya memang suka makan kek keju ni, rasanya lemak manis, masam2 skit haih kalau buat kek nih, boleh habis separuh, eheheh.

Pernah makan kek ni kat Secret Recipe, memang sedap keknya, jadi saya cuba nak buat kek keju yang rasanya hampir2 sama. Hasilnya boleh tahan, Nak buat Cheese Cake ni sebenarnya lagi muda dari kek biasa, masukkan semua bahan dan kacau sebati, dengan blender pun boleh. Tak perlu nak sampai kembang2. Kalau anda nak cuba, boleh rujuk resepi kat bawah ni ^_^


Resepi Kek Keju Marble Ala Secret Recipe

250 gram Cream Cheese - leta pada suhu bilik sebelum guna
100 gram Non Dairy Whipped Cream
2 Biji Telur
1/2 Cawan Gula
2/3 Cawan Gula
2 Sudu besar Tepung Gandum
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar perahan jus lemon @ limau nipis@sunquick perisa oren
Secubit garam
Coklat Emulco

Untuk Base(lapisan bawah kek, kalau taknak buat pun tak apa)
8 keping biskut Marie@Oreo@Cream Cracker
3 sudu besar mentega cair

Cara Membuatnya:

1. Untuk lapisan bawah @ base, hancurkan biskut dan gaul bersama mentega cair.

2. Loyang saiz 8 inci dilapik aluminium foil dan disapu sedikit mentega. Ratakan dan padatkan adunan base tadi ke dalam loyang.

3. Untuk buat adunan kek, masukkan cream cheese, whipped cream, telur, tepung dan gula dalam mixer @ blender kacau sehingga bahan sebati.

4. Kemudian masukkan esen vanila, perahan lemon dan secubit garam dan sebatikan adunan.

5. Tuang adunan ke dalam loyang tadi, untuk corakkan marble atas kek, buat bulatan dengan coklat emulco di atas kek, dan lorekkan guna lidi menjadi corak marble.(Kalau skip part marble ni pun boleh, bila siap bakar, boleh curahkan sos blueberry @ strawberry)

6. Bakar adunan pada suhu 190 darjah Celcius selma 30-40 minit. 25-30 minit pertama guna api bawah, selebihnya boleh guna api atas. Kek akan masak jika dicucuk lidi, tiada adunan cair yang melekat pada lidi.



7. Bila siap bakar, keluakan dari oven dan sejukkan, kemudian masukkan dalam peti sejuk.



8. Bila dah sejuk, kek akan jadi mampat dan cantik. Untuk potong kek, rendam pisau dalam air panas dulu.
Atau boleh juga guna benang. Selamat mencuba ye ^_^



2 comments:

  1. Hai.. thanks resepi. Saya Akan Cuba but Hari ni

    ReplyDelete
  2. Maaf sis, kek ni guna teknik waterbath ke untuk bakar?

    ReplyDelete