Sunday, 15 February 2015

Resepi Ayam Goreng Halia Special

Salam penggemar masakan semua,

Lama sudah tak update entry baru. Kali ni nak buat entry resepi warisan dari emak saya.
Resepinya ringkas sahaja, tetapi rasanya mmg sedap bagi kami sekeluarga. Kalau makan dengan nasi panas, perghh memang terbaik. Waktu kami kecik2 dulu mmg berebutla, maklumla, semua pun suk
a makan ayam. Itula Ayam Goreng Halia, sesuai untuk ibu yang bekerja, tetapibtetap nak masak lauk air tangan sendiri. Kadang2 kalau perasan, walaupun kita masak simple, tetapi masakan kita sbg ibu ni la yg menjadi kegemaran anak2 , berbanding dgn masakan di kedai. Agaknya ibu 2 ni memasak dgn kasih sayang, bukan sekadar memasak untuk org makan je kan?. Jom la cuba resepi di bwawah ni





Resepi Ayam Goreng Halia

500gram ayam dipotong kecil.
1/2 inci halia
4 ulas bawang putih
1/4 cawan kicap manis
1 ulas bawang besar dihiris bulat
1 batang cili merah dihiris
Sedikit minyak

Cara membuatnya:

1. Masukkan potongan ayam ke dalam kuali dan goreng tanpa minyak
    sehingga air ayam kering.



2. Sambil tu, tumbuk halia bersama bawang putih dan kalau suka pedas,
     Tumbuk bersama beberapa biji cili padi.

3. Apabila air ayam sudah kering, masuklan minyak sedikit, dan gaul seketika

4. Masukkan halia dan bawang putih yang ditumbuk dan gaul lagi sehingga
    Sedikit garing.



5. Masukkan kicap dan gaul sekata agar kicap melitupi keseluruhan ayam.
    Tambah lagi kicap mengikut selera anda. Masukkan bawang besar,cili dan daul sehingga kicap dan ayam mesra.



6. Siap untuk dihidangkan bersama nasi panas. Jika suka boleh tambah garam atau perasa. Tapi kalau tak tambah pun rasanya dah ok.


Selamat Mencuba ^_^


3 comments:

  1. boleh cuba resepi ni. nampak sedap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh sangat, silakan. resepi simple tapi ada rasa, yang penting anak2 pun boleh makan.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete