Assalamualaikum....
Fuuuuuuuhhhhhhhh.. (tiup habuk)
Agak dah nak setahun tak update. Quick update, kita sharing2 resepi Ikan Percik Putih, sedap dimakan dengan tumis nasi kerabu.
Ikan Percik Kuah Putih
Resepi
2 ekor ikan Kembong
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 cawan santan pekat
sedikit air
Cara:
1. Tumbuk seulas bawang putih dgn sedikit halia dan lumur pada ikan dgn sedikit garam
2. Dalam periuk, masukkan santan, sedikit air, bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk.
3. Kacau sampai pekat, perasakan dengan garam.
4. Bakar ikan sehingga hampir masak. Curahkan kuah percik dikedua belah ikan.
5. Bakar sekejap. Kemudian angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment