Tuesday 25 November 2014

Resepi Kuih Seri Muka Berseri-Seri




Salam,

Entri kali ni nak share resepi kuih kesukaan saya (eh saya memang suka kuih), Seri Muka yang sangatla sedap. Saya suka makan, tapi tak pernah berani nak buat, macam takut tak menjadi, nanti kecewa pulak, lepastu stress. hahaha

Semalam tetiba terberani la nak mencuba masak kuih ni. Cari punya cari resepi, berkenan dengan resepi dari blog dapur-mamasya nih. Memang bagus dan mudah resepinya, sekali buat dah menjadi. KAlau anda pun suka kuih ni, cubalah resepi kat bawah;

Resepi Kuih Seri Muka
sumber: dapur-mamasya

Lapisan Pulut:

2 cawan Beras Pulut ( basuh dan rendam 1@2 jam)

2 cawan santan cair

satu sudu teh garam


Lapisan Hijau

2 cawan santan pekat

1/2 cawan tepung kastad

1/2 cawan tepung gandum

1 sudu besar tepung ubi

3/4 cawan gula

secubit garam

sedikit pewarna hijau dan perisa pandan


Cara Membuatnya:

1. Masukkan pulut dan santan serta garam dalam loyang dan kukus sehingga pulut masak.

2. Sementara itu, blender bahan untuk lapisan hijau sehingga sebati.

3. Apabila pulut masak (warna jernih), masukkan pulut ke dalam loyang lain yang telah dilapik dengan plastik. Padatkan pulut sekata di dasar loyang.

4. Tuangkan adunan lapisan hijau tadi. Kukus sehingga kuih masak (30-40 minit bergantung ketebalan kuih)

5. Sejukkan kuih sebelum potong. Untuk lebih cantik, potong menggunakan benang. Selamat mencuba.


2 comments:

  1. Aslmkum Zara
    menjadi elok kuih seri muka Zara.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, ye ke mamasya, tq byk2..heheh malunye la. ni pun gambar kali kedua buat. Yang first time buat dah habis makan, baru teringat nak ambik gambar.

      Delete