Salam,
Entri kali ni nak share resepi kuih kesukaan saya (eh saya memang suka kuih), Seri Muka yang sangatla sedap. Saya suka makan, tapi tak pernah berani nak buat, macam takut tak menjadi, nanti kecewa pulak, lepastu stress. hahaha
Semalam tetiba terberani la nak mencuba masak kuih ni. Cari punya cari resepi, berkenan dengan resepi dari blog dapur-mamasya nih. Memang bagus dan mudah resepinya, sekali buat dah menjadi. KAlau anda pun suka kuih ni, cubalah resepi kat bawah;
Resepi Kuih Seri Muka
sumber: dapur-mamasya
Lapisan Pulut:
2 cawan Beras Pulut ( basuh dan rendam 1@2 jam)
2 cawan santan cair
satu sudu teh garam
Lapisan Hijau
2 cawan santan pekat
1/2 cawan tepung kastad
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
3/4 cawan gula
secubit garam
sedikit pewarna hijau dan perisa pandan
Cara Membuatnya:
1. Masukkan pulut dan santan serta garam dalam loyang dan kukus sehingga pulut masak.
2. Sementara itu, blender bahan untuk lapisan hijau sehingga sebati.
3. Apabila pulut masak (warna jernih), masukkan pulut ke dalam loyang lain yang telah dilapik dengan plastik. Padatkan pulut sekata di dasar loyang.
4. Tuangkan adunan lapisan hijau tadi. Kukus sehingga kuih masak (30-40 minit bergantung ketebalan kuih)
5. Sejukkan kuih sebelum potong. Untuk lebih cantik, potong menggunakan benang. Selamat mencuba.
Aslmkum Zara
ReplyDeletemenjadi elok kuih seri muka Zara.....
Wsalam, ye ke mamasya, tq byk2..heheh malunye la. ni pun gambar kali kedua buat. Yang first time buat dah habis makan, baru teringat nak ambik gambar.
Delete