Salam,
Kali ni nak kongsi resepi tradisional tapi masih menjadi pilihan kalau rasa tak tahu nak masak apa. Sebabnya nak masaknya senang je, ada santan dan sedikir sayur, dah boleh masak. Kalau orang Kelantan akan cakap "Nya yur" atau orang Terengganu cakap Sayur Kokloq. Kalau makan dengan ikan kering goreng atau ikan rebus goreng memang la ngam. Saya pulak suka kalau letak macam-macam sayur, rasanya lebih sedap. Kalau nak cuba, boleh lihat resepi di bawah ye;
Resepi Masak Lemak Sayur Campur
2 Cawan Santan Pekat
5 Ulas Bawang Merah Ditumbuk
1 Sudu Teh Lada Hitam Ditumbuk Kasar
2 Batang Petola (dihiris)
2 Batang Terung (dipuong panjang)
1 Batang Timun (dihiris tebal)
1 Ikat Sawi (dihiris)
1 Pek Kecil Jagung Muda (dihiris)
2 Biji Lada Hijau @ Cili Padi
Sedikit Pati Ikan Bilis -optional
Sedikit Isi Ikan Rebus - optional
Sedikit Udang Kering ditumbuk
Garam Dan Gula Secukup Rasa
Cara Membuatnya:
1. Panaskan santan dalam periuk bersama lada hitam dan udang kering dan kacau sehingga mendidih.
2. Apabila dah mendidih masukkan ikan rebus atau pati ikan bilis.
3. Masukkan sayur-sayuran tadi, masukkan sayur yang lambat empuk dahulu. Contoh Sawi dan cili tu masukkan last sekali.
4. Kalau suka boleh juga masukkan suhun dan tauhu kering. Yang paling special kalau orang dulu-dulu dia masukkan pucuk pokok cili, memang sedap jadinya.
5. Perasakan dengan garam dan gula. Biar sekejap dan tutupkan api. Boleh dah hidangkan dengan nasi ;)
No comments:
Post a Comment